Turvallisempaa nettideittailua: City Digitalin palvelut mukana Nettideittiturvassa

E-kontaktin ja Treffit24:n yhteistyö Nettideittiturvan kanssa auttaa luomaan turvallisempia deittailukokemuksia kaikille osapuolille.

Mikä Nettideittiturva on?

Nettideittiturvan ytimessä on tarjota apua ja tukea romanssihuijauksen kohteeksi joutuneille ihmisille, näiden läheisille sekä huijausten tekijöille.

Romanssihuijaus on talouspetos, jonka tekijällä on tarkoitus huijata rahaa. Romanssihuijauksen kokija kokee olevansa (etä-)parisuhteessa, vaikka todellisuudessa hänen viestittelykaverinaan on rikollinen tai rikollisjoukko. Romanssihuijaukset ovat merkittävä rikollisuuden muoto ja pelkästään vuonna 2022 Suomessa menetettiin 9 miljoonaa euroa tällaisiin huijauksiin. (Nettideittiturva: Tietoa romanssihuijauksen ilmiöstä)

Nettideittiturvan laajaan yhteistyöverkostoon kuuluvat muun muassa rikosuhripäivystys ja Poliisiammattikorkeakoulu sekä City Digitalin treffipalvelut E-kontakti ja Treffit24.

Huijausten ammattimaistuminen näkyy nettideittipalveluissa

E-kontaktin ja Suomi24:n tuotepäällikkö Siiri Aarnio on työskennellyt deittipalveluiden parissa pitkään ja nähnyt huijausten muuttuvan ajan kanssa. Ajatusten vaihto Nettideittiturvan kanssa on ollut avuksi työssä.

“Vielä viisi vuotta sitten huijarit oli helppo tunnistaa. Tyypillisesti näiden profiilikuvien alkuperä oli mahdollista selvittää nopeasti, tekstit sisälsivät huonoa suomea ja niissä oli epämääräisiä linkkejä”, Siiri kertoo.

“Nykyään huijaukset ovat kehittyneet yhä ammattimaisemmiksi. Teknologian avulla jopa videopuhelussa voidaan huijata uskottavasti.”

Treffipalvelut ja Nettideittiturva: monipuolista yhteistyötä

Sen lisäksi, että Nettideittiturva tarjoaa palvelun, johon romanssihuijauksen kohteeksi joutuneet ja näiden läheiset voivat ottaa yhteyttä, kuuluu toimintaan myös aiheeseen liittyvät koulutukset, tiedon levittäminen ja romanssihuijauksiin liittyvän häpeän vähentäminen.

E-kontaktin ja Treffit24:n tiimit osallistuvat Nettideittiturvan ohjausryhmätapaamisiin kaksi kertaa vuodessa. Näissä tapaamisissa muun muassa vaihdetaan ajankohtaista tietoa uusimmista romanssihuijausten keinoista ja parannetaan strategioita huijausten tunnistamiseksi.

Nettideittiturva myös jakaa tärkeää tietoa siitä, miten huijatuksi tulleet ihmiset voidaan kohdata parhaalla mahdollisella tavalla. E-kontaktin ja Treffit24:n tiimit puolestaan voivat jakaa omia kokemuksiaan turvallisuuden toteutumisesta palveluissa.

Yhtenä yhteistyön muotona Nettideittiturvalle on myös luotu asiantuntijatunnukset Suomi24-keskusteluihin. Tunnusten avulla Nettideittiturvan asiantuntijat voivat tarjota asiantuntemusta ja tukea romanssihuijauksista keskusteleville yhteisön jäsenille.

Miten turvallisuus otetaan huomioon E-kontaktissa?

E-kontakti nostaa turvallisuuden hyvin korkeaan arvoon palvelussa ja työskentelyä tämän parantamiseksi entisestään pidetään äärimmäisen tärkeänä.

Yksi äärimmäisen tärkeä keino palvelun pitämiseksi turvallisena on se, että moderointitiimi käy jokaisen palveluun lisätyn profiilin huolellisesti läpi. Profiileista etsitään epäilyksiä herättäviä merkkejä, ja profiileja myös poistetaan tarvittaessa.

Turvallisuutta lisää se, että E-kontaktin käyttäjätuki on tavoitettavissa joka päivä – myös viikonloppuisin.

E-kontakti tekee lisäksi aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa ja tietoja ollaan valmiita luovuttamaan aina pyydettäessä. Tämä voi kuulostaa itsestäänselvältä, mutta kansainväliset deittialan toimijat eivät useinkaan tee yhteistyötä yhtä suoraviivaisesti, jos ollenkaan.

Iloa nettideittailusta myös tulevaisuudessa

Nettideittailu on hieno keino yhteyksien luomiseen ja merkittävä enemmistö käyttäjistä kohtaa palveluissa vilpittömiä ja sydämellisiä ihmisiä. Vaikka romanssihuijaukset ovat harvinaisia, niiden vaikutus voi olla tuhoisa, ja siksi palveluiden turvallisuuteen on jatkossakin panostettava.

E-kontaktin ja Suomi24:n Siirillä on vain positiivisia kokemuksia yhteistyöstä Nettideittiturvan kanssa ja hän näkee yhteistyön jatkuvan vielä pitkään.

“Tämä on hurjan mielenkiintoinen aihe ja projektissa on ollut antoisaa olla mukana!”, Siiri kiittelee.


Tutustu Nettideittiturvaan osoitteessa nettideittiturva.fi.